Leeftijdsdiscriminatie

 
  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte
Home Actualiteit Werkgevers kunnen hun werknemers van 65 plus niet tegen de kosten van ziekte verzekeren.

Werkgevers kunnen hun werknemers van 65 plus niet tegen de kosten van ziekte verzekeren.

E-mail Print PDF
In het NRC van 4 augustus 2007 wordt melding gemaakt van een leeftijdsdiscriminerend fenomeen.

Terwijl de overheid werken voor 65 plus stimuleert en ook de 65 plusser zelf soms nog graag doorwerkt, wordt het deze 65 plusser wel knap lastig gemaakt.

Zo mag de zelfstandig ondernemende 65 plusser geen bedrijfskrediet meer opnemen en moet hij het nog lopende krediet aflossen. De fiscus discrimineert en accepteert bij 65 jaar geen volledige zelfstandige aftrek meer, maar de helft.

En ook de 65 plusser in loondienst wordt het er niet gemakkelijker op gemaakt om een baas te vinden die hem in dienst wil nemen en of houden.

In het NRC van 4 augustus 2007 wordt melding gemaakt van het fenomeen, dat verzekeraars geen polissen voor ziektekosten meer aanbieden voor werknemers van 65 plus. Onder het mom van een te kleine groep en te weinig vraag. Dat dit een puur commerciƫle beslissing is hoeft Achmea niet nog eens extra uit te leggen. Dat begrijpen we zo wel. Maar er is geen enkele reden om die doorwerkende 65 plusser niet aan te haken bij de 65 -, en daarvoor verplicht verzekerd.

Nu er steeds meer discussie bestaat of de verplichte pensioenleeftijd van 65 plus voor werknemers in deze tijd, waarin iedereen langer vitaal en daardoor langer kan en wil doorwerken zou het goed zijn een aantal leeftijdsdiscriminerende zaken gelijk te trekken voor 65 + en 65 -.

De voordeeltjes die 65 plussers op dit moment voor werkgevers hebben (er hoeft geen AOW, pensioenpremie of WW premie betaald te worden) lijken steeds kleiner te worden, mede door de sinds 2006 extra te betalen zorgpremie naar inkomen, dat voor 2006 in de vorm van de FZW ook niet meer afgedragen hoefde te worden voor 65 +.

In 2008 is er nog weinig veranderd. De eerste doorwerk CAO mag een feit zijn, maar in de praktijk van alledag blijkt doorwerken na 65 jaar nog ver weg te zijn.

Laatst aangepast ( maandag, 06 oktober 2008 15:57 )  

One Liners

Een loopbaan zonder leeftijdgrenzen voor iedereen.